Tanítsd meg gyermekednek, hogyan óvja meg a Földet!

loading...

Az újrahasznosítás előnyeit és fontosságát érdemes már a kicsiknek is elmagyarázni. Tanítsuk meg őket helyesen használni, például a komposztálót!

capture-20160515-233437

Az óvodák és iskolák is mostanság egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy tágítsák a gyermekek tudását a takarékos életmóddal kapcsolatban. Megtanítják a kicsiknek, hogy minden amit ennek tudatában teszünk, az a Földünk élethosszát növeli. Minél kisebb korukban tanulják meg ezeket a dolgokat, annál természetesebb lesz az alkalmazásuk is.

Azonban van néhány olyan módszer, ami nemcsak a bolygónknak tesz jót, hanem nekünk is sok hasznot tud hozni. Mutassunk jó példát a felnövő nemzedéknek, és spóroljunk eközben egy kis pénzt is magunknak.

Fény és sötétség

Fény és sötétség

A gyerekek azon még nem gondolkodnak el, hogy miért van a lakásban lámpa, honnan jön ez ide, és ezért kell-e valakinek fizetnie. Mi viszont pontosan tudjuk, mennyit fizetünk az áramért, illetve azt is, hogy a bolygó energiaforrása véges.

Éppen ezért tanuljunk meg spórolni az árammal. A Földnek is és nekünk is igazán megéri! Hogyan kell csinálni?

  • Amelyik helységben nem tartózkodunk, ott nem kell, hogy égjen a lámpa. Kapcsoljuk le!
  • Ha nem használjuk épp a TV-t, a mosógépet vagy a mikrót, akkor húzzuk ki a konnektorból a zsinórjaikat ( persze csak ha könnyen hozzáférhető helyen vannak)
  • Ha ez nem megvalósítható, akkor annyit tehetünk, hogy a Tv-n lévő gombbal kikapcsoljuk a “helyzetjelző” piros fényt, annyival is spórolunk.
  • Vásároljunk energiatakarékos izzókat, amelyek élettartama hosszabb az átlagosnál, és kevesebb energiát használnak el.

Víz, víz, tiszta víz…

Víz, víz, tiszta víz...

A vízforrás ugyan hatalmas és kimeríthetetlennek tűnik, de sajnos nem az. Ezért talán a víz spórolással tudnánk a legtöbbet segíteni, mert kutatások szerint az emberiség leginkább a víz tekintetében pazarló.

Bele sem gondolunk, hogy hány köbméter vizet spórolhatnánk meg havonta, vagy évente! Majd ha ezt a mennyiséget forintosítanánk, akkor érne minket az igazi meglepetés.

Mit tehetünk a vízpocsékolás ellen?

  • Kézmosás közben zárjuk el a csapot. Ahhoz nem kell folynia a víznek, hogy szappanozzuk a kezünket. Az alatt a pár másodperc alatt, kézmosásonként rengeteg vizet lehet megspórolni.
  • Fogmosás közben sem kell folyatni a vizet. Sokan folyó víz mellett mosnak fogat, ami nem más, mint rossz berögződés, mert általános esetben semmi szükség rá.
  • Ugyanez igaz a zuhanyzásra is. Amikor mosakodunk, szappanozzuk magunkat, nem kell, hogy folyjon a víz. Zárjuk el, ne felejtsük el!

Használd újra a természetes hulladékokat

Használd újra a természetes hulladékokat

Kitűnő lehetőség arra, hogy csökkentsük az elszállításra váró szemét mennyiséget, amely szennyezi a környezetünket.

A komposztáló használatával házilag állíthatunk elő műtrágyát, amely sok tápannyaggal tudja ellátni kedvenc növényeinket, vagy akár az egész kertet.

A komposztálót olyan helyre kell tenni, ahol védve van az erős széllökésektől és az esőtől.

Azonban az fontos, hogy ne legyen fülledt helyen, hogy a levegő szabad áramlása biztosítva legyen.

Mit tehetünk a komposztálóba?

Mit tehetünk a komposztálóba?

Sok szerves és természetes anyagból lehet komposztálni. Ha a kertben munkálkodunk, vagy gyomláljuk növényeinket, akkor az abból keletkezett virágokat, különböző növényi maradványokat, füvet, elszáradt leveleket beletehetjük a komposztálóba.

Csakúgy, mint a gyümölcsből és zöldségből származó maradékokat is, például a héjakat. De nem csak növényi maradványok, hanem papír, kartondoboz és faforgács is beletehető.

Semmiképp nem ajánlott hús maradékokat, faágakat, fémet, üveget vagy bármilyen olyan anyagot beletenni, amely vegyszerrel vagy permettel volt kezelve.

Ezek az anyagok csak részben vagy egyáltalán nem bomlanak le, viszont a vegyi anyagok által a többi természetes anyag is veszít a minőségéből!

 

Forrás:http://www.kicsisziv.hu/

(Visited 31 times, 1 visits today)
loading...
loading...
×
Lájkold Facebook oldalunkat!
Nagyra értékeljük!
Köszönöm nem
×
Did you like it?
Share it on Facebook
No Thanks
x
Tetszik az oldal?